Το Summer Camp for Ukrainian Youth, αποτελεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα του Thessaloniki TechLab, που υποστηρίζεται από Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στόχος του προγράμματος είναι να υλοποιήσει ένα έργο με εκπαιδευτική και ψυχαγωγική προοπτική και επίκεντρο τις ανάγκες μαθητών (ηλικίας 3 – 15 ετών) από την Ουκρανία που διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. 

Το έργο θα πραγματοποιηθηκε το καλοκαίρι του 2023 και καταμερίζεται σε τρεις εβδομάδες.

Αξιοποιώντας καλές πρακτικές και τεχνογνωσία, δίνεται ιδιαίτερη βάση στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και σε άλλα θέματα αιχμής όπως η ανταλλαγή πολιτισμού, ο αθλητισμός, η θεμελιώδης κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και οι Δραστηριότητες STEM και Ρομποτικής. 

Οι εγκαταστάσεις μιας καλοκαιρινής κατασκήνωσης αποτελούν άρρηκτο εργαλείο και μέσο για την επίτευξη των παραπάνω, έτσι εξασφαλίστηκαν χώροι υψηλών προδιαγραφών. Ενσωματώνοντας συγχρόνως δραστηριότητες ηγεσίας και συγκρότησης ομάδας, οι νεαροί συμμετέχοντες καλλιέργησαν ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες καθημερινής ζωής. 

Οι συμμετέχοντες απασχολήθηκαν σε θεματικές όπως, πειράματα φυσικής & STEM, διατροφή, μαγειρική, τέχνες, σχέδιο, τεχνολογία, θέατρο και αθλητισμός. Συναναστράφηκαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν δυνατές φιλίες με παιδιά από την Ουκρανία που δεν γνώριζαν μέχρι τότε, με παιδιά από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. 

«Day Camp for Ukrainian Youth»

Οι συμμετέχοντες της προσχολικής ηλικίας που παρακολούθησαν το «Day Camp for Ukrainian Youth», ήταν 25 στον αριθμό και ηλικίας από 3 εώς 6 ετών. Στο διάστημα μιας ολόκληρης εβδομάδας, και για 8 ώρες της ημέρες παρακολούθησαν ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε ώς στόχο την ενασχόληση με το steam, τις τέχνες,τον αθλητισμό, την καλύμβηση, την ζωγραφική, την μαγειρική ακόμη μάλιστα και τις ταινίες. 

Ονόματα συμμετεχόντων: Savelii, Veronica, Arina, Zlata, Victoriia, Irakkii, Illia, Alexander, Кристіан, Luka, Maksim, Anna, Еліна, Арина, Vladyslav, Anna, Μaksim, Andrii, Alexander, Назар, Єлизавета, Maria, Sophia, Olga and Maria

Το καλοκαιρινό αυτό πρόγραμμα, δεν περιορίστηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά ταξίδεψε στην Χαλκιδική, πραγματοποιώντας εξ΄ ολοκλήρου 2 κατασκηνωτικά προγράμματα. 

Επτά ημέρες στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης «Καλύβας», φιλοξενήθηκαν 55 παιδιά από την Ουκρανία και για άλλες επτά ημέρες, 20 παιδιά από την Ουκρανία φιλοξενήθηκαν στις  εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης ΧΑΝΘ. 

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, δούλεψαν σε ομάδες και έφτιαξαν δικούς τους κώδικες προγραμματισμού. Πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες και πρωταθλήματα. Συμμετείχαν σε θεατρικά παιχνίδια εξασκώντας έτσι γλωσσικές και κινητικές δεξιότητες, έχοντας ως παράλληλο στόχο την εκμάθηση αγγλικού και ελληνικού λεξιλογίου. 

Εξασκήθηκαν στο να είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι, να δημιουργούν ρόλους σε μία ομάδα, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να δημιουργούν ευκαιρίες για όλους. 

Μπορείτε να δείτε επιπλέον στιγμιότυπα εδώ.

Ονόματα παιδιών: Marina, Daryna, Іван, Анастасія, Николетта, Давид, Αrtemis, Ματίνα – Αικατερίνη, Vasiliki, Maria, Varvara, Vira, Vladislav, Nadiia, Volodymyr, Arina, Kateryna, Oleksandr, Kateryna, Daria, Valeria, Mykola, Vladislava, Denis, Maksim, Timofy, Elizaveta, Katarina, Platon, Mykhailo, Anastasia, Olivia, Dmytro, Jima, Anna, Arina,Ksenia, Ostap, Veronica, Sofia, German, Zoe, Emilia, Nazar, Makar, Aleksander, Соломія, Artur, Alina, Renat, Andrii, Yeva, Daniil, Ivan, Dmytro, Yehor, Katerina, Liza, Oleg, Anastasia, Соломія, Katerina, Dmytro, Sofia, Vladislav, Oleksandr, Platon, Anna, Denis, Maria, Kataryna, Aleksander, David, Marina, Vika.

Στις 18/8 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης η  επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μαρία Όλσον (Maria Olson), o νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Τζέρι Ισμαήλ [Jerrier (Jerry) Ismail], η Αμερικανίδα αναπληρώτρια πρόξενος Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), ο αναπληρωτής πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Igor Vodolazhskyi. Τους υποδέχτηκαν με χαρά ο ιδρυτής και πρόεδρος της Eduact Κώστας Βασιλείου και ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ Βασίλης Ιωάννου, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες και διοργανωτές του κατασκηνωτικού προγράμματος. 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και το αρμόδιο για υποθέσεις εκπαίδευσης και πολιτισμού γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ECA.

Επιπλέον στις 24/8 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης ο Αμερικανός διπλωμάτης George J Tsounis, συνοδευόμενος από τον νέο γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ [Jerrier (Jerry) Ismail], παρουσία του αναπληρωτή πρόξενου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Igor Vodolazhskyi. Τους υποδέχτηκαν με χαρά ο ιδρυτής και πρόεδρος της Eduact Κώστας Βασιλείου και ο γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ Βασίλης Ιωάννου, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες και διοργανωτές του κατασκηνωτικού προγράμματος.

Η εκπαιδευτική ομάδα όλου το προγράμματος αποτελείται από: Μαργαρίτα Αρατζιώνη, Φωτεινη Αρατζιώνη, Έφη Τρασσια, Στέλλα Κωνσταντή.

elEL