ΜΑΙΟΣ

GOAT | Θεματικές εβδομάδες
 

Η θεματική που εξερεύνησαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος GOAT, ήταν η μαγειρική. Μια σύμπραξη από τρεις κουζίνες και τρεις κουλτούρες ήταν η δική τους πρόκληση. Μαγείρεψαν μαζί με τις μαμάδες αλλά μαγείρεψαν και ως «master chefs», υγιεινά ροφήματα, φρουτοσαλάτες,pancakes, μπισκότα σοκολάτες και ουκρανικά ζυμαρικά (βαρένικ)

14 Μαΐου: Ημέρα μητέρας
 

Δεν χρειάζεται να ξέρεις όλες τις γλώσσες του κόσμου για να καταλάβεις τη γλώσσα της αγάπης. Η λέξη που τους ενώνει είναι η λέξη μαμά, στα αγγλικά, στα ουκρανικά, στα ελληνικά. Χρόνια πολλά στις δικές τους μαμάδες στέλνουν τα παιδιά του προγράμματος G.O.A.T, που είναι πάντα δίπλα τους ως οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

GOAT | Θεματικές εβδομάδες

Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Greatest of all Time (GOAT), οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι νέες προκλήσεις και θεματικές. Στην ενασχόληση και στην εμπλοκή τους αναφορικά με τις τέχνες, επισκέφτηκαν το MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρατήρησαν εργα, καλλιτέχνες και υλικά και το δικό τους αποτέλεσμα πλέον είναι αυτό στις φωτογραφίες!

Ευκαιρίες στη γνώση: Δωρεάν εργαστήριο κώδικα «Unity Engine» για φοιτητές.
 

Φοιτητές της πόλης και μέλη του Thessaloniki TechLab, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2ημερο workshop. Οι συμμετέχοντες μιλησαν για τα παιχνίδια σήμερα και την βιομηχανία αλλά και τι χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει ένα παιχνίδι. Έπειτα έφτιαξαν το δικό τους project στην game engine της Unity και να δημιουργησαν ένα παιχνίδι τύπου Space Invaders.

Τετάρτη 12 Απριλίου: Ολοκλήρωση του 1ου κύκλου του προγράμματος The Eco Side of Art
 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος The Eco Side of Art που πραγματοποιείται στο Thessaloniki TechLab. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 8 εργαστήρια με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων έμαθαν να χειρίζονται το 3D printer και σχεδίασαν μόνοι τους τα μοντέλα που εκτύπωσαν χρησιμοποιώντας το λογισμικό tinkercad, χρησιμοποίησαν 4Κ κάμερες έγραψαν το σενάριο και κατασκεύασαν ότι ήταν απαραίτητο για την παραγωγή ενός stop motion βίντεο μικρού μήκους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μπορείτε να δείτε εδώ.

Δευτέρα 3 Απριλίου: Ημέρα Μετεωρολογίας

Ομιλητής: Χριστοδούλου Μαρία
Συμμετέχοντες: 40 συμμετέχοντες, 1 ΓΕΛ Σταυρούπολης

Με αφορμή την ημέρα μετεωρολογίας ήταν μαζί μας η Φυσικός και Μετεωρολόγος Χριστοδούλου Μαρία που εργάζεται στο Κέντρο Μετεωρολογικών εφαρμογών στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Την δράση παρακολούθησαν 40 συμμετέχοντες (Α Λυκείου)  και 2 εκπαιδευτικοί του 1 ΓΕΛ Σταυρούπολης. Με την κ. Χριστοδούλου είδαμε έννοιες όπως ο καιρός, το κλίμα, τον τρόπο και τα μηχανήματα που γίνονται οι μετρήσει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μετεωρολόγοι μπορούν να επηρεάζουν τον καιρό.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Έναρξη 2oυ κύκλου G.O.A.T
 

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Greatest of all Time ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου, και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.  Όλοι οι συμμετέχοντες της πρώτης φάσης του προγράμματος συνεχίζουν  και ακολουθούν πιστά τις δράσεις της αμερικανικής γωνιάς,επιπλέον όμως προστέθηκαν και καινούριοι συμμετέχοντες. Στον μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν  8 εργαστήρια προς τους συμμετέχοντες γύρω από τις θεματικές της τέχνης, της άνοιξης και του λεξιλογίου αναφορικά με τις 6 αισθήσεις του ανθρώπου.

Πέμπτη 30 Μαρτίου: World Down Syndrome Day

Ομιλητής: Γεροβασιλείου Χρύσα
Συμμετέχοντες: 35 μαθητές, Β γυμνασίου – 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την Β γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης.

Μέσα από ένα quiz μάθαμε:
Σήμερα το σύνδρομο Down λέγεται και…….. Τρισωμία 21
Τα άτομα που έχουν σύνδρομο Down έχουν….. 47 χρωμοσώματα

Το σύνδρομο Down ως τρισωμία 21 αναγνώρισε….. ο Ζερόμ Λεζέν

Είδαμε έννοιες οπως: empathy, awareness, inclusion και η σημαντικότερη συνειδητοποίηση που καναμε ειναι οτι σε όλες τις καταστάσεις το πιο σημαντικό μας εργαλείο, είναι η γνώση!

Η 21η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down (WDSD), η ημέρα που η κοινότητα του συνδρόμου Down δημιουργεί μια ενιαία παγκόσμια φωνή που υπερασπίζεται τα δικαιώματα, την ένταξη και την ευημερία των ατόμων με σύνδρομο Down.Είναι μια ημέρα κατά την οποία συγκεντρώνουμε και οργανώνουμε δραστηριότητες για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη γενετική διαταραχή. Στόχος είναι να ενημερώσουμε τους άλλους για τη σημασία της υποστήριξης των φίλων και της οικογένειάς μας που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα τη ζωή με το σύνδρομο Down.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

28 Φεβρουαρίου: International Day of Women and Girls in Science

Ομιλητής: Ηρώ Μπενίσκου, Health and Safety Manager στην εταιρεια TITAN Cement Group
Συμμετέχοντες: 1 Γελ Ευκαρπίας, 36 μαθητές-3 εκπαιδευτικοί

Η Ηρώ Μπενίσκου, εργάζεται ως Health and Safety Manager στην εταιρεια TITAN Cement Group, μοιράστηκε την δική της εμπειρία σπουδών και εργασιακού περιβάλλοντος με τους  μαθητές του 1 Γελ Ευκαρπίας. Μέσα από την δική της πορεία, μας έκανε να πιστέψουμε οτι οι επιστήμες δεν έχουν φύλο, ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει εφόσον θέλει να κατακτήσει την γνώση και αγαπά αυτό που θέλει να κάνει.

22 Φεβρουαρίου: Sports and personal achievements: Ετοιμάζοντας ένα ταξίδι στο Everest

Ομιλητής: Μάριος Γιαννάκου
Συμμετέχοντες: 2 ΓΕΛ Νεάπολης, 48 μαθητές, 3 εκπαιδευτικοί

O Μάριος Γιαννάκου είναι αθλητής υπεραποστάσεων και λίγο πριν το ταξίδι του στο Everest μίλησε στο 2 Γενικό Λύκειο Νεάπολης για τις δίκες του εμπειρίες μέσα από τη θεματική, Sports and Personal achievements. Είδαμε σημεία κλειδιά από τα δικά του επιτεύγματα: ROUT 100 MILES, ROVANIEMI 150, Al Marmoom Desert Self Supported, 250K JUNGLE, ARCTIC ULTRA 500 K., και μέσα από τις εμπειρίες του το μήνυμα που μετέφερε στα παιδιά είναι ότι αν θέλεις κάτι πολύ και προσπαθησεις για αυτό, θα τα καταφέρεις.

17 Φεβρουαρίου: SUPER BOWL VIEWING OPPORTUNITY

Παρασκευή απόγευμα για εμάς έγινε αγώνας του SUPER BOWL. Σήμερα 17 Φεβρουαρίου κάναμε την προβολή του SUPER BOWL.
Συμμετέχοντες: 14 παιδιά (συμμετέχοντες από τα εργαστήρια αλλά και από το αθλητικό της ΧΑΝΘ)

Σταματούσαμε τον αγώνα και σχολιάζαμε εντοπίσαμε διαφορές με παρόμοια αθληματα και πως θα μπορούσαμε να παίζουμε ένα τέτοιο άθλημα στο σχολείο. Δυναμική στιγμή που το χαρήκαμε όλοι, η εμφάνιση της Rihanna!

16 Φεβρουαρίου: American literature | Black History Month

Διαδικτυακή εκδήλωση σε συνεργασία με άλλες γωνιές.
H Jori Krulder, τιμώντας το Black History Month, παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για ποιήματα. Οι συμμετέχοντες της δράσης ήταν 5 από τις 6 αμερικανικές γωνιές της χώρας. Συζητήσαμε για ορισμένα  ποιήματα και παρατηρήσαμε τον τρόπο ομιλίας και παρουσίασης τους απο τον Clint Smith.

4 Φεβρουαρίου:  ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ GEMS (Girls in Engineering Maths Stem)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου: Οπτική αναπηρία και αθλητισμός

Ομιλητές:  Δώρα Πασχαλίδου – Παραολυμπιονίκης στο τζούντο, Γιώργος Μαρκόπουλος – προπονητής ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Συμμετέχοντες: Α Λυκείου – Γ Λυκείου, 1 ΓΕΛ Ευόσμου, 52 παιδια, 3 εκπαιδευτικοί 

Η Δώρα μας μίλησε για την δική της ιστορία, την επίκτητη οπτική αναπηρία την πορεία της στον αθλητισμό, την προετοιμασία της για το Παρίσι στους επόμενους παραολυμπιακούς αγώνες.  Τα παιδιά  έκαναν τις δικές τους ερωτήσεις και κράτησαν αποσπάσματα της συζήτησης για την σχολική εφημερίδα.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου: International Day of Commemoration in Memory of the Victims of the Holocaust

Προβολή ντοκιμαντέρ: Holocaust Film Showing
Εισήγηση: Κώστας Βασιλείου, Γεροβασιλείου Χρύσα
Συμμετέχοντες:  Β Γυμνασίου – 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 50 παιδιά, 3 εκπαιδευτικοί

Σημεία συζήτησης: ο τρόπος που κατηγοριοποιουν τους ανθρώπους, το σήμα του αστεριού, τα δικαιώματα που στερήθηκαν πριν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ποσοι φυγαδευτηκαν στην Αμερική και με ποιους τρόπους.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου: Martin Luther King Jr.

Εξ΄αποστάσεως συνάντηση για την θεματική του, Martin Luther King jr
Ομιλητής: Γεροβασιλείου Χρύσα
Συμμετέχοντες: Α Λυκείου- 2ο Επαλ Σταυρούπολης ,44 παιδιά, 2 εκπαιδευτικοί

Γνωρίζοντας την Ιστορία, το έργο και την ομιλία του, συζητήσαμε για την έννοια του segregation και συζητήσαμε για την δική τους αντίστοιχη ομιλία που θα μπορουσαν να πραγματοποιήσουν σήμερα, με αφορμή το I have a dream.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου: Embassy Visit

Η πρώτη επίσκεψη του Thessaloniki Tech-Lab για το 2023, μόλις ολοκληρώθηκε!
Ήταν σήμερα μαζί μας η Ms Kristin Roberts Counselor for Public Affairs at U.S. EMBASSY ATHENS.
Ανταλλάξαμε ιδέες για επερχόμενα προγράμματα και ξεκινήσαμε την παράδοση κοπής πίτας στο thessaloniki tech lab! Παιδιά από την Ουκρανία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα GOAT γνώρισαν την Ms Roberts η οποία έκοψε και τους μοίρασε βασιλόπιτα με τον τυχερό Aleksander να κερδίζει το φλουρί

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου: Martin Luther King Jr.

Εξ΄αποστάσεως συνάντηση για την θεματική του, Martin Luther King jr
Ομιλητής: Γεροβασιλείου Χρύσα
Συμμετέχοντες: Α Λυκείου – 1ο Επαλ Σταυρούπολης, 25 παιδιά, 1 εκπαιδευτικός

Γνωρίζοντας την Ιστορία, το έργο και την ομιλία του, συζητήσαμε για την έννοια του segregation στην δική τους καθημερινότητα  

elEL