
The Eco Side of the Art
Το The Eco Side of the Art είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται στο Thessaloniki TechLab, στα πλαίσια του προγράμματος Αμερικανικές Γωνιές (American Spaces), με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.
Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση και να αντιληφθούν τη δημιουργία και την διατήρηση του πλανήτη μας μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου θα εξοικειωθούν με εννοιες όπως η βιωσιμότητα, η οικολογία, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό όπως 3D printer, CNC machines, green screen και 4K cameras.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Thessaloniki TechLab, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact, every Wednesday 17:00 - 19:00..
Phase A
In the first cycle 12 high school students attended 8 workshops. Each workshop starts with a short team building activity to bond the children as a team. Each workshop has its own theme:
Workshop 1
Παρουσίαση των εργαστηρίων και του θέματος με το οποίο θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες – περιβάλλον, οικολογία και βιώσιμο μέλλον.
Θεματική πρώτου εργαστηρίου: δημιουργία και εξέλιξη της ζωής στη Γη.
Analysis of the stop motion technique
Making the necessary props for the 1st scene of the video
Workshop 2
Θεματική δεύτερου εργαστηρίου: κατανάλωση των πλαστικών
Κατασκευή φιγούρων από πλαστελίνη για τη χρήση τους στο stop motion βίντεο
Workshop 3
Συγγραφή του σεναρίου του βίντεο.
Συναρμολόγηση κινούμενης κατασκευής για τη χρήση της στο βίντεο.
Δημιουργία props για τη χρήση τους στο βίντεο.
Workshop 4
Θεματική τέταρτου εργαστηρίου: ατμοσφαιρική ρύπανση
Construction of a factory as a reference point of air pollution for use in the stop motion video.
Learning how to use the camera and ring light
Workshop 5
Θεματική πέμπτου εργαστηρίου: ρύπανση των υδάτων και κατανάλωση νερού.
Learning storyboard film script theory and using this theory in video.
Workshop 6
Θεματική έκτου εργαστηρίου: εκμάθηση διαδικασίας 3D εκτύπωσης – από το σχεδιασμό του μοντέλου και την επιλογή των κατάλληλων παραμέτρων με τη χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων μέχρι την εκτύπωση του.
Workshop 7
Θεματική έβδου εργαστηρίου: βιωσιμότητα
Construction of backgrounds to be used in the video.
Shooting the video scenes using all the props made in the previous workshops.
Workshop 8
Θεματική εργαστηρίου: δημιουργία stop motion βίντεο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα CupCut.
Phase B
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος The Eco Side of Art, που αποτελούνταν από 8 εργαστήρια, συμμετείχαν συνολικά 17 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν στην πρώτη φάση και συνέχισαν στην επόμενη. Κάθε εργαστήριο ξεκινά με μια σύντομη ομαδική δραστηριότητα για να δέσουν τα παιδιά ως ομάδα.
Workshop 1
Δραστηριότητα team building, ώστε οι νέοι και οι παλαιότεροι συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους.
Θέμα του πρώτου εργαστηρίου: Εισαγωγή στο θέμα των εργαστηρίων. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μερικά βίντεο για να πάρουν ιδέες και να κατανοήσουν τη μορφή του βίντεο που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι.
Workshop 2
Δραστηριότητα team building.
Θέμα του δεύτερου εργαστηρίου: Τεχνικές του βίντεο stop motion. Κάθε ομάδα δημιούργησε ένα μικρό σενάριο σχετικό με τη φύση και κλήθηκε να το υλοποιήσει χρησιμοποιώντας τις τεχνικές stop motion που ανέλυσε νωρίτερα και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά
Workshop 3
Οι συμμετέχοντες έπαιξαν το παιχνίδι της μιας λέξης. Σε αυτό το παιχνίδι κάθε συμμετέχων λέει μια λέξη ή μια φράση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συνεκτική ιστορία από όσα συνεισφέρουν όλοι οι συμμετέχοντες.
Τέλος, στους συμμετέχοντες ανατέθηκαν διαφορετικοί ρόλοι – ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, βιντεογράφοι – και γύρισαν ένα μικρό stop motion βίντεο.
Workshop 4
Οι συμμετέχοντες έγραψαν το σενάριο για το βίντεο stop motion που θα γυρίσουν. Το θέμα τους θα είναι “6R’s of sustainability” και για την κινηματογράφηση θα χρησιμοποιηθούν ανακυκλώσιμα υλικά. Συζητήθηκαν οι τρόποι κινηματογράφησης (καδράρισμα, μακρινά, μεσαία, κοντινά πλάνα κ.λπ.) και γυρίστηκαν δοκιμαστικά πλάνα.
Workshop 5
Θέμα του πέμπτου εργαστηρίου: 3D εκτύπωση.
Έμαθαν όλη τη διαδικασία από το σχεδιασμό μέχρι την εκτύπωση. Χρησιμοποίησαν το λογισμικό Tinkercad, στη tinkercad.com, to design their own model each.
Στη συνέχεια πέρασαν τα μοντέλα τους στο Creality Slicer για να ορίσουν όλες τις παραμέτρους της εκτύπωσης, όπως το πάχος, αν θα έχει υποστηρικτικά μέρη κλπ. Έπειτα, εξήγαγαν το τελικό μοντέλο, έτοιμο για εκτύπωση.
Workshop 6
Το σημερινό εργαστήριο περιελάμβανε εκπαιδευτική εκδρομή στον οργανισμό “InCommon – ΚΥΚΛΟΣ”. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την κυκλική οικονομία, συζήτησαν για τα 10 R΄s της αειφορίας και ο καθένας μοιράστηκε με όλη την ομάδα ποια από αυτά εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Τέλος, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτί και μαρκαδόρους, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ένα μοντέλο για το πώς θα ήθελαν να είναι η γειτονιά τους.
Workshop 7
Προετοιμασία για τα γυρίσματα του stop motion βίντεο. Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν το φόντο που θα χρησιμοποιήσουν και όλα τα απαραίτητα σκηνικά και φιγούρες. Όλα όσα θα χρησιμοποιηθούν για τα γυρίσματα του βίντεο κατασκευάστηκαν είτε από ανακυκλωμένα υλικά είτε από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Workshop 8
Δημιουργία stop motion βίντεο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα CupCut.