The Eco Side of the Art

Το The Eco Side of the Art είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται στο Thessaloniki TechLab, στα πλαίσια του προγράμματος Αμερικανικές Γωνιές (American Spaces), με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση και να αντιληφθούν τη δημιουργία και την διατήρηση του πλανήτη μας μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης. 

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου θα εξοικειωθούν με εννοιες όπως η βιωσιμότητα, η οικολογία, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό όπως 3D printer, CNC machines, green screen και 4K cameras. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Thessaloniki TechLab, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact, κάθε Τετάρτη 17:00 – 19:00.

Φάση Α

Στον πρώτο κύκλο 12 μαθητές Γυμνασίου παρακολούθησαν 8 εργαστήρια. Κάθε εργαστήριο ξεκινάει με μια ολιγόλεπτη team building δραστηριότητα για να δεθούν τα παιδιά σαν ομάδα. Κάθε εργαστήριο έχει τη δική του θεματική:

Εργαστήριο 1

Παρουσίαση των εργαστηρίων και του θέματος με το οποίο θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες – περιβάλλον, οικολογία και βιώσιμο μέλλον.

Θεματική πρώτου εργαστηρίου: δημιουργία και εξέλιξη της ζωής στη Γη.
Ανάλυση της τεχνικής του stop motion.
Κατασκευή των απαραίτητων props για την 1η σκηνή του βίντεο

Εργαστήριο 2

Θεματική δεύτερου εργαστηρίου: κατανάλωση των πλαστικών
Κατασκευή φιγούρων από πλαστελίνη για τη χρήση τους στο stop motion βίντεο

Εργαστήριο 3

Συγγραφή του σεναρίου του βίντεο.
Συναρμολόγηση κινούμενης κατασκευής για τη χρήση της στο βίντεο.
Δημιουργία props για τη χρήση τους στο βίντεο.

Εργαστήριο 4

Θεματική τέταρτου εργαστηρίου: ατμοσφαιρική ρύπανση
Κατασκευή ενός εργοστασίου ως σημείο αναφοράς της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη χρήση του στο stop motion βίντεο.
Εκμάθηση χρήσης της κάμερας και του ring light.

Εργαστήριο 5

Θεματική πέμπτου εργαστηρίου: ρύπανση των υδάτων και κατανάλωση νερού.
Εκμάθηση θεωρίας κινηματογραφικού σεναρίου storyboard και χρήση της θεωρίας αυτής στο βίντεο.

Εργαστήριο 6

Θεματική έκτου εργαστηρίου: εκμάθηση διαδικασίας 3D εκτύπωσης – από το σχεδιασμό του μοντέλου και την επιλογή των κατάλληλων παραμέτρων με τη χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων μέχρι την εκτύπωση του. 
 

Εργαστήριο 7

Θεματική έβδου εργαστηρίου: βιωσιμότητα
Κατασκευή background που θα χρησιμοποιηθούν στο βίντεο
Γύρισμα των σκηνών του βίντεο χρησιμοποιώντας όλα τα props που κατασκευάστηκαν στα προηγούμενα εργαστήρια
 

Εργαστήριο 8

Θεματική εργαστηρίου: δημιουργία stop motion βίντεο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα CupCut.

Φάση B

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος The Eco Side of Art, που αποτελούνταν από 8 εργαστήρια, συμμετείχαν συνολικά 17 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ορισμένοι από αυτούς συμμετείχαν στην πρώτη φάση και συνέχισαν στην επόμενη. Κάθε εργαστήριο ξεκινά με μια σύντομη ομαδική δραστηριότητα για να δέσουν τα παιδιά ως ομάδα.

Εργαστήριο 1

Δραστηριότητα team building, ώστε οι νέοι και οι παλαιότεροι συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους.

Θέμα του πρώτου εργαστηρίου: Εισαγωγή στο θέμα των εργαστηρίων. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μερικά βίντεο για να πάρουν ιδέες και να κατανοήσουν τη μορφή του βίντεο που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. 

Εργαστήριο 2

Δραστηριότητα team building.

Θέμα του δεύτερου εργαστηρίου: Τεχνικές του βίντεο stop motion. Κάθε ομάδα δημιούργησε ένα μικρό σενάριο σχετικό με τη φύση και κλήθηκε να το υλοποιήσει χρησιμοποιώντας τις τεχνικές stop motion που ανέλυσε νωρίτερα και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά

Εργαστήριο 3

Οι συμμετέχοντες έπαιξαν το παιχνίδι της μιας λέξης. Σε αυτό το παιχνίδι κάθε συμμετέχων λέει μια λέξη ή μια φράση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συνεκτική ιστορία από όσα συνεισφέρουν όλοι οι συμμετέχοντες.

Τέλος, στους συμμετέχοντες ανατέθηκαν διαφορετικοί ρόλοι – ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, βιντεογράφοι – και γύρισαν ένα μικρό stop motion βίντεο.

Εργαστήριο 4

Οι συμμετέχοντες έγραψαν το σενάριο για το βίντεο stop motion που θα γυρίσουν. Το θέμα τους θα είναι “6R’s of sustainability” και για την κινηματογράφηση θα χρησιμοποιηθούν ανακυκλώσιμα υλικά. Συζητήθηκαν οι τρόποι κινηματογράφησης (καδράρισμα, μακρινά, μεσαία, κοντινά πλάνα κ.λπ.) και γυρίστηκαν δοκιμαστικά πλάνα.

Εργαστήριο 5

Θέμα του πέμπτου εργαστηρίου: 3D εκτύπωση.
Έμαθαν όλη τη διαδικασία από το σχεδιασμό μέχρι την εκτύπωση. Χρησιμοποίησαν το λογισμικό Tinkercad, στη  tinkercad.com, για να σχεδιάσουν το δικό τους μοντέλο ο καθένας.

Στη συνέχεια πέρασαν τα μοντέλα τους στο Creality Slicer για να ορίσουν όλες τις παραμέτρους της εκτύπωσης, όπως το πάχος, αν θα έχει υποστηρικτικά μέρη κλπ. Έπειτα, εξήγαγαν το τελικό μοντέλο, έτοιμο για εκτύπωση.

Εργαστήριο 6

Το σημερινό εργαστήριο περιελάμβανε εκπαιδευτική εκδρομή στον οργανισμό “InCommon – ΚΥΚΛΟΣ”. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την κυκλική οικονομία, συζήτησαν για τα 10 R΄s της αειφορίας και ο καθένας μοιράστηκε με όλη την ομάδα ποια από αυτά εφαρμόζει στην καθημερινή του ζωή. Τέλος, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, χαρτί και μαρκαδόρους, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ένα μοντέλο για το πώς θα ήθελαν να είναι η γειτονιά τους.
 

Εργαστήριο 7

Προετοιμασία για τα γυρίσματα του stop motion βίντεο. Οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν το φόντο που θα χρησιμοποιήσουν και όλα τα απαραίτητα σκηνικά και φιγούρες. Όλα όσα θα χρησιμοποιηθούν για τα γυρίσματα του βίντεο κατασκευάστηκαν είτε από ανακυκλωμένα υλικά είτε από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
 

Εργαστήριο 8

Δημιουργία stop motion βίντεο χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα CupCut.

elEL