#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=1#!trpen#Select Page#!trpst#/trp-gettext#!trpen#

Προγράμματα 2024

STEM Girls on Tour

Το Thessaloniki Techlab με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνει ένα νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους περιορισμένων θέσεων.

Μια μοναδική ευκαιρία για εφήβους- αγόρια και κορίτσια- που ενδιαφέρονται για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τις Τέχνες. Το πρόγραμμα, με τίτλο “STEM Girls on Tour”, έχει ως στόχο να πυροδοτήσει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα των νέων, ενώ παράλληλα να τους εξοπλίσει με δεξιότητες αιχμής και να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ηγετών στον τομέα STEM.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να προάγει το STEM και την καλλιέργεια πρώιμων επαγγελματικών δεξιοτήτων. Παράλληλα, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοριτσιών στον ευρύτερο κλάδο του STEM και την καλλιέργεια των ηγετικών δεξιοτήτων προκειμένου να ενταχθούν ομαλά στον κόσμο του βιομηχανικού STEM & Ρομποτικής, της εικονικής πραγματικότητας & του Κώδικα (VR). Αυτή η πρωτοβουλία δημιουργει ένα περιβάλλον που προάγει τη συμπερίληψη και την υποστήριξη των κοριτσιών, παρέχοντάς δεξιότητες και γνώσεις που χρειάζονται για να ξεχωρίσουν σε σχετικούς τομείς.

News Literacy Center

Το News Literacy Center, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, οργανώνει ένα πρόγραμμα για τις «Αμερικανικές Γωνιές» (American Spaces), που περιλαμβάνει μία σειρά από newsletters και διαδικτυακές συναντήσεις.

Τα δεκατέσσερα (14) συνολικά newsletters αναφορικά με την θεματική «Verified Information Against Misinformation: The case of Ukraine», θα προσφέρονται δωρεάν και θα αποστέλλονται μέσω email. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προγραμματισμένες ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις μέσω zoom και με μία δια ζώσης συνάντηση στο Thessaloniki Techlab με κεντρικό ομιλητή τον ιδρυτή του factchecker.gr, κ. Θάνο Σιτίστα Επαχτίτη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να το παρακολουθήσει τις ώρες και τις μέρες που επιθυμεί.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 25 Οκτωβρίου 2023.

Γιατί με ενδιαφέρει;

Η  εισβολή στην Ουκρανία θα είναι το βασικό θέμα για το οποίο θα εξεταστούν και αναλυθούν οι τρόποι παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από πολιτικούς -κυρίως- φορείς, καθώς και η μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Το προσφερόμενο υλικό θα στοχεύει στην ανάδειξη της παραποίησης σύγχρονων και ιστορικών γεγονότων, στα προπαγανδιστικά αφηγήματα, στον εντοπισμό και την ανάλυση τεχνικών χειραγώγησης, αλλά και σε σύντομες συμβουλές / οδηγούς ειδησεογραφικής παιδείας (media literacy) για να αποφύγουμε την παραπλάνηση, καθώς και προτάσεις αξιόπιστων πηγών.

Θα περιλαμβάνονται επίσης επεξηγηματικά βίντεο όπου, κατά περίπτωση, γίνεται αναφορά σε εργαλεία ελέγχου γεγονότων (fact checking).  

Προγράμματα 2023

G.E.M.S (Girls in Engineering, Math & STEM)

Το πρόγραμμα απευθύνθηκε σε μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, παροτρύνοντάς τες να πειραματιστούν με θέματα που αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τα μαθηματικά με ένα διαφορετικό, διασκεδαστικό τρόπο, προάγοντας την κατανόηση τους και την διάθεση για μάθηση.

Κατά την διάρκεια των 15 εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν οι συμμετέχουσες απέκτησαν τεχνικές δεξιότητες, ώστε να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα ρομπότ, και γνώρισαν τον κόσμο της μηχανικής μέσα από ομαδικές δραστηριότητες. Παράλληλα, πραγματοποίησαν έρευνα πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα που σχετίζεται με τον τομέα της ενέργειας, προτείνοντας την δικό τους – ολοκληρωμένη – λύση σε αυτό. 

Εκπαιδεύτριες: Στέλλα Κωνσταντή, Έφη Τράσσια.

T.E.S.A (The Eco Side of Art)

Το The Eco Side of the Art έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά Γυμνασίου να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με στόχο την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης για την διατήρηση του πλανήτη μας μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες καλλιτεχνικής φύσης.

Οι συμμετέχοντες θα είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν σύγχρονο εξοπλισμό, όπως 3D printer, CNC machines, green screen και 4K cameras, προκειμένου να εξοικειωθούν με έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η οικολογία, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η κλιματική αλλαγή. 

Στο τέλος των 8 εργαστηρίων αξιοποίησαν την δημιουργηκότητά τους και παρουσίασαν stop motion βίντεο με κέντρο το περιβάλλον.

Εκπαιδεύτρια: Έφη Τράσσια

G.O.A.T. (Greatest of all time)

Το Greatest of all time, είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην υποστήριξη μαθητών και νέων απευθείας από την Ουκρανία και, κατά συνέπεια, των οικογενειών τους, ώστε να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα μέσω ουσιαστικών και ελκυστικών μαθησιακών δραστηριοτήτων.

Αποτελείται από εργαστήρια αγγλικής και ελληνικής γλώσσας με θεματικές όπως η ανταλλαγή πολιτισμού, ο αθλητισμός, το θέατρο αλλά και από εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα αποτελείται από περισσότερους από 60 συμμετέχοντες, μαθητές από την Ουκρανία που ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα και την επιλογή εργαστηριων παρακολουθούν:

Δευτέρα: 17:00-18:30 | 3-6 ετών | Εκπαιδευτική ρομποτική και stem
Τρίτη: 17:00-18:30  | 3-6 ετών | Εκμάθηση αγγλικών
Τρίτη: 17:00-18:30  | 6-10 ετών | Εκμάθηση ελληνικών
Τρίτη: 19:00-20:30  | 10-16 ετών | Εκμάθηση ελληνικών
Τρίτη: 19:00-20:30  |  6-10 ετών | Εκμάθηση αγγλικών
Πέμπτη: 17:00-18:30 | 6-10 ετών | Εκμάθηση εκπαιδευτικής ρομποτικής και stem
Πέμπτη: 19:00-20:30 | 10-16 ετών | Εκμάθηση εκπαιδευτικής ρομποτικής και stem
Σάββατο 14:00-15:30  | 10-16 ετών | Εκμάθηση αγγλικών

Summer Camp for Ukrainian Youth

Το Summer Camp for Ukrainian Youth αποτελεί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα του Thessaloniki TechLab, που υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Στόχος του προγράμματος ήταν να υλοποιήσει ένα έργο με εκπαιδευτική και ψυχαγωγική προοπτική, και επίκεντρο τις ανάγκες μαθητών (ηλικίας 3 – 15 ετών) από την Ουκρανία που διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. 

Το έργο πραγματοποιηθηκε το καλοκαίρι του 2023 και καταμερίστηκε σε τρεις εβδομάδες.

Αξιοποιώντας καλές πρακτικές και τεχνογνωσία δίνεται ιδιαίτερη βάση στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και σε άλλα θέματα αιχμής, όπως η ανταλλαγή πολιτισμού, ο αθλητισμός, η θεμελιώδης κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και δραστηριότητες STEM και Ρομποτικής

Οι εγκαταστάσεις μιας καλοκαιρινής κατασκήνωσης αποτελεί άρρηκτο εργαλείο και μέσο για την επίτευξη των παραπάνω και έτσι εξασφαλίστηκαν χώροι υψηλών προδιαγραφών. Ενσωματώνοντας συγχρόνως δραστηριότητες ηγεσίας και συγκρότησης ομάδας οι νεαροί συμμετέχοντες καλλιέργησαν δεξιότητες που αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους (soft skills) και δεξιότητες καθημερινής ζωής

Οι συμμετέχοντες απασχολήθηκαν με θεματικές όπως πειράματα φυσικής & STEM, διατροφή, μαγειρική, τέχνες, σχέδιο, τεχνολογία, θέατρο και αθλητισμό. Συναναστράφηκαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν δυνατές φιλίες με παιδιά από την Ουκρανία που δεν γνώριζαν μέχρι τότε, με παιδιά από την Ελλάδα και την Αίγυπτο. 

en_USEN